Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Τελετή λήξης μαθημάτων στο σχολείο μας








ΑΝΤΙΟ φίλοι  και συγκάτοικοι του 15 ου Γυμνασίου!


       Σε κλίμα συγκινησιακό, πραγματοποιήθηκαν χτες εκδηλώσεις στο 1ο και 15ο Γυμνάσιο Λάρισας. Μια συγκίνηση που απορρέει από το γεγονός ότι τα δυο σχολεία… χωρίζουν μετά από μια αναγκαστική συμβίωση 20 ετών στο ιστορικό κτίριο των οδών Ηπείρου και Ανθίμου Γαζή λόγω μετακόμισης του 15ου Γυμνασίου στο νέο ιδιόκτητο κτίριο του στη Νέα Πολιτεία, όπου θα λειτουργεί από την ερχόμενη χρονιά.


        Εκθέσεις τεχνολογίας αλλά και υλικού που παράχθηκε μέσω Σχολικών Προγραμμάτων, αγώνας βόλεϊ,, μαθητική συναυλία και τελικά παραδοσιακοί χοροί που πλημμύρισαν το προάυλιο του σχολείου περιελάμβαναν οι χτεσινές εκδηλώσεις.

        Μιλώντας στους μαθητές και τους καθηγητές, οι διευθυντές των σχολείων κ. Άσπα Κασίδα και Αλέξης Καλέσης τόνισαν την άριστη συνεργασία που υπήρχε πάντα μεταξύ των δυο σχολείων παρά το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα και ευχήθηκαν οι μεν στους δε «καλή επιτυχία» στην από δω και πέρα πορεία τους.


ΤΟ 1ο ΚΑΙ ΤΟ 15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
           
Δυο σχολεία ….χωρίζουν μετά από … 20 χρόνια

Κοινές εκδηλώσεις για τη λήξη του σχολικού έτους και τον …αποχωρισμό



Μετά από μια αγαστή συμβίωση … 20 ετών, δυο Σχολεία… χωρίζουν και γιορτάζουν τη συμβολική αυτή στιγμή με κοινές εκδηλώσεις.
Το 1ο και το 15ο Γυμνάσιο δεν θα είναι από του χρόνου μαζί, στο ιστορικό κτίριο της γωνίας Ανθ. Γαζή και Ηπείρου, καθώς μετά από 20 χρόνια είναι πλέον έτοιμο το νέοδμητο διδακτήριο του 15ου Γυμνασίου στη Νέα Πολιτεία.
Οι εκδηλώσεις που συμπίπτουν με τη λήξη των μαθημάτων  θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 Μάιου με ώρα έναρξης την 10η πμ.και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
-          Έκθεση τεχνολογίας και κατασκευών
-          Έκθεση υλικού που παράχθηκε στη διάρκεια των φετινών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων
-          Αγώνα βόλεϊ μεταξύ των δυο σχολείων στο κλειστό Γυμναστήριο
-          Συναυλία από μουσικά σύνολα μαθητών των δυο σχολείων
-          Παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά τμήματα των δυο σχολείων
Τις εκδηλώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν και όσοι  γονείς το επιθυμούν. Κατά τη φετινή χρονιά υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δυο σχολείων, με κοινές εκδηλώσεις αλλά και τη διοργάνωση ενδοσχολικού τουρνουά μπάσκετ, αφιερωμένου στη μνήμη του καθηγητή γυμναστικής Ευστάθιου Μανέτα.
Για το 15ο Γυμνάσιο η νέα σχολική χρονιά συνιστά μια νέα αρχή. Από το Σεπτέμβριο θα υποδεχθεί τους μαθητές του στο νέο υπερσύγχρονο κτίριο του, χωρίς τον καθημερινό «βραχνά’ των μετακινήσεων των παιδιών από τη συνοικία τους.
Το 1ο Γυμνάσιο από την πλευρά του, αναμένεται να αποκτήσει νέους χώρους που θα αμβλύνουν το ασφυκτικό πρόβλημα χώρου που αντιμετώπιζε όλα αυτά τα χρόνια. Στόχος του Σχολείου είναι να αξιοποιήσει τους χώρους αυτούς για την ανάπτυξη εργαστηρίων τεχνολογίας και καλλιτεχνικών, αίθουσας εκδηλώσεων, βιβλιοθήκης κλπ.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Θεατρικό παιχνίδι εναντίον της σχολικής βίας


ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Θεατρικό παιχνίδι  εναντίον
 της σχολικής βίας



Μια πρωτότυπη εκδήλωση για τη σχολική βία πραγματοποιήθηκε χτες στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας.
Οι μαθητές, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, αναπαριστώντας σκηνές που καθημερινά συμβαίνουν στα σχολικά περιβάλλοντα, «παίζοντας» στην ουσία τον εαυτό τους, συνειδητοποίησαν πόσα μικρά περιστατικά βίας αναπαράγουν και οι ίδιοι, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουν, κάθε μέρα στο σχολείο
Βία σωματική, λεκτική, συναισθηματική, αλλά και ηλεκτρονική διαταράσσουν τόσο το σχολικό περιβάλλον, όσο και την ατομικότητα των παιδιών, όπως τονίστηκε στην ομιλία που ακολούθησε από την ψυχολόγο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας κ. Μαρία Κορώνη αλλά και στα βίντεο που ακολούθως προβλήθηκαν.
Απέναντι στα φαινόμενα αυτά, η σχολική Κοινότητα οφείλει να μην είναι απαθής, αλλά με ενεργό τρόπο, με γνώση και συνειδητοποίηση του πολυδιάστατου αυτού  προβλήματος και τη συνεργασία όλων, να δίνει καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος ειδικής αγωγής κ. Ευπραξία Κουτράκη. 

Αναζητώντας τον Καραγάτση στη Ραψάνη…


Αναζητώντας τον Καραγάτση στη Ραψάνη…

Εκδρομή της Β’΄Τάξης του σχολείου μας σε δυο ιστορικές Κοινότητες του Ν. Λάρισας


            Αναζητώντας παραδόσεις, μύθους, έθιμα και γεύσεις της θεσσαλικής γης, αλλά και τους ανθρώπους που γέννησε κάποτε  αυτή η γη, μαθητές της Β’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Λάρισας επισκέφθηκαν τη Ραψάνη και τα Αμπελάκια στο πλαίσιο  του Προγράμματος  που υλοποιούν φέτος με τίτλο «Θεσσαλών Πολιτεία. Ο τόπος, οι άνθρωποι, τα  έργα τους»
Εκεί, στα γραφικά σοκάκια της Ραψάνης τους μαθητές και τους καθηγητές υποδέχθηκαν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης και η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κα Χάιδω Πανταζή που τους ξενάγησε και τους μύησε στα μυστικά της ραψανιώτικης παράδοσης..
            Οι μαθητές επισκέφτηκαν και θαύμασαν τη Βιβλιοθήκη και ακολούθησε ένα «προσκύνημα» στην προτομή του μεγάλου Λαρισαίου συγγραφέα Μ. Καραγάτση, στα μέρη δηλαδή που ο Καραγάτσης περνούσε τα καλοκαίρια του αντλώντας εικόνες και συναισθήματα που αργότερα πέρασαν στο έργο του.
            Προηγουμένως οι μαθητές επισκέφθηκαν τα Αμπελάκια και ξεναγήθηκαν στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο.

Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγητές -  συντονιστές του Προγράμματος κ. Ασπασία Τσιβερτάρα, Αθανασία Κυρατζή, Στέλλα Παπαδημητρίου και Δήμητρα Παπαστεργίου , οι οποίες εκφράζουν και δημόσια τις θερμές τους ευχαριστίες προς τις γυναίκες του χωριού για τη συγκινητική υποδοχή και φιλοξενία που έτυχαν οι μαθητές στην όμορφη Ραψάνη