Ιστορία του 1ου Γυμνασίου Λάρισας


1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ:

 Το πιο ιστορικό σχολείο του Νομού μας


ΟΠΩΣ  το λέει και το όνομά του, το 1ου Γυμνάσιο Λάρισας ήταν το πρώτο Σχολείο που απέκτησε η Λάρισα όταν αυτή απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, το 1881.

ΜΕ ΤΗΝ  απελευθέρωση, το Ελληνικό Κράτος άρχισε να οργανώνει την εκπαίδευση και τις δημόσιες Υπηρεσίες του. Έτσι, το 1889 ιδρύθηκε το πρώτο σχολείο Β’θμιας Εκπαίδευσης υπό την επωνυμία «Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης», δεδομένου ότι η εκπαίδευση των κοριτσιών δεν ήταν σύμφωνη με τα ήθη της εποχής.

Το 1897, λόγω της δεύτερης τουρκικής κατοχής,- συνεπεία του ατυχούς Ελληνοτουρκικού Πολέμου-  διέκοψε για δυο χρόνια τη λειτουργία του

ΓΙΑ πολλές δεκαετίες, το «Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης» ήταν το μοναδικό σχολείο Β’θμιας Εκπαίδευσης στο Νομό και ένα από τα λίγα που υπήρχαν στη Θεσσαλία. Σ’ αυτό φοιτούσαν μαθητές από όλο το Νομό, τη Θεσσαλία αλλά και την Κεντρική Ελλάδα

ΑΠΟ  τα θρανία του πέρασαν εξέχουσες προσωπικότητες, πολιτικοί άνδρες, επιστήμονες, συγγραφείς καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι.
Στις αίθουσες του δίδαξαν κορυφαίοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί που τύχαιναν αναγνώρισης και σεβασμού από όλη την πόλη για το έργο τους

*ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ  ημερομηνία για το Σχολείο ήταν το έτος 1932.
Τότε το Σχολείο μας  απέκτησε το δικό του σύγχρονο για την εποχή κτίριο, στη γωνία των οδών Ανθίμου Γαζή και Ηπείρου.
Είναι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το 1ο Λύκειο Λάρισας. Χτίσθηκε χάρη σε ένα μεγαλόπνοο Πρόγραμμα ανέγερσης σχολικών κτιρίων που εφάρμοσε ο τότε Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου.

* ΣΤΑ χρόνια της Κατοχής, το Σχολείο μας επιτάχθηκε από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής που το χρησιμοποίησαν σαν Στρατηγείο και Αστυνομικό Μέγαρο.
Όταν το άφησαν, το 1944 που έληξε ο πόλεμος, το Κτίριο ήταν σχεδόν κατεστραμμένο. Οι μαθητές επέστρεψαν σε τάξεις χωρίς θρανία, έδρες, πίνακες, χωρίς θέρμανση, χωρίς εποπτικό υλικό.
Παρά τις δυσκολίες αυτές, χάρη στη δύναμη της ψυχής τους και στον ηρωισμό των εκπαιδευτικών του, το Σχολείο εξακολουθούσε να μαθαίνει στην νεολαία της πόλης γράμματα και να βγάζει άξιους επιστήμονες, πνευματικούς ανθρώπους, επαγγελματίες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της σημερινής  λαρισαϊκής κοινωνίας πέρασε από τα θρανία αυτά.

Στις δεκαετίες του ’50, του ’60 του ’70, η αύξηση του μαθητικού του δυναμικού ήταν εντυπωσιακή. Το Σχολείο έφτασε να έχει κάποτε σχεδόν 1000 μαθητές.

* Με τη Μεταρρύθμιση του 1964 το «Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης» χωρίστηκε σε τριετές «Α’ Γυμνάσιο Αρρένων» και σε τριετές «Α’ Λύκειο Αρρένων».
Το 1968 όμως επανενώθηκε και έγινε εξαετές «Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Λαρίσης».

* Το έτος 1976, χωρίστηκε και πάλι σε τριετές Α’ Γυμνάσιο Αρρένων και τριετές Α’ Λύκειο Αρρένων  Λαρίσης

* Το 1979, μετονομάσθηκε με απόφαση του Υπ. Παιδείας σε «1ο Γυμνάσιο Λάρισας»,  που είναι και η σημερινή του ονομασία

*ΑΠΟ ΤΟ 1978 στεγάζεται  σε νέα Πτέρυγα. Αυτή χτίσθηκε δυτικά, στη συνέχεια το παλιού κτιρίου, ενώ το 2004 η Πτέρυγα αυτή  γνώρισε και νέα επέκταση.