Ο «ΘΡΥΛΟΣ» ΤΗΣ ΑΕΛ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Μιχάλης Ζιώγας :
Η ΑΕΛ έγινε μεγάλη ομάδα
όταν στηρίχτηκε
στα παιδιά της Λάρισας
ρεπόρτερ του σχολείου μας :
Χαράλαμπο Κουρδή
και Κωνσταντίνο Κωνσταντούλα
Ο Μιχάλης Ζιώγας είναι ένας «θρύλος» για το ποδόσφαιρο της Λάρισας. Για πολλούς, ίσως το μεγαλύτερο σέντερ φορ που ανέδειξε ο κάμπος. Με την μεγάλη ΑΕΛ της δεκαετίας του ΄80, κατέκτησε τα πάντα: πρωτάθλημα, κύπελλο, ευρωπαϊκές διακρίσεις.
Και αποτελεί τιμή για μας, που τον έχουμε στο προαύλιο του σχολείου μας, αφού είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής του συστεγαζόμενου 15ου Γυμνασίου Λάρισας.
Για το παρελθόν του, αλλά και το παρόν, ο Μιχάλης Ζιώγας μίλησε στο «Blog” μας
Ερ. Κύριε Ζιώγα, κάνατε μια πολύ μεγάλη καριέρα με την ΑΕΛ. Ποιο ήταν το μυστικό αυτής της σούπερ – ομάδας;
Απ. Θυμάμαι από τότε που ήμουν παίκτης της Α.Ε.Λ. ότι είχαμε μια ομάδα που το μυστικό της ήτανε ότι ήμασταν μια οικογένεια με παιδιά που είχανε θέληση και δίψα για διάκριση. Παιδιά από το Νομό Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Υπήρχε αναγνώριση από την Ελλάδα, σεβασμός από όλους και νιώθαμε περήφανοι γιατί αυτόν το σεβασμό και την αναγνώριση που κερδίζαμε με την αξία μας στον αγωνιστικό χώρο, όχι επειδή παίζαμε στης μεγάλες ομάδες του Π.Ο.Κ.(Ολυμπιακός Παναθηναϊκός ΑΕΚ).Και ήμασταν υπερήφανοι που κατακτήσαμε το πρωτάθλημα κυπέλου Ελλάδας.
Θα σας πω λοιπόν ότι το μυστικό της επιτυχίας μας ήταν :
Πρώτον, το άριστο οικογενειακό κλίμα που επικρατούσε μέσα στα αποδυτήρια Δεύτερον: το μεγάλο κίνητρο για μας ήταν η επιτυχία, η αναγνώριση. Ήμασταν όλα παιδιά από ερασιτεχνικά σωματεία του Νομού Λάρισας και όνειρό μας ήταν να αγωνιστούμε με την φανέλα της αγαπημένης μας Α.Ε.Λ. .
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής τις οποίες γνωρίσατε πολύ καλά είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής;
Η Α',Β' και Γ’ εθνική κατηγορία είναι η μία διαφορετική από την άλλη Η Α' εθνική είναι η βιτρίνα, τα σαλόνια εκεί που θέλουν όλοι να αγωνίζονται και εκεί που πέφτουν όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Όνειρο του κάθε ποδοσφαιριστή είναι να παίξει κάποτε στην Εθνική. Η Β' Εθνική είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα και αποτελεί τον προθάλαμο για την Α' Εθνική. Η Γ' Εθνική είναι η «Σπιναλόγκα» του επαγγελματικού πρωταθλήματος.
Ερ. Εργάζεστε ως προπονητής στην ομάδα του Τυρνάβου. Ποια είναι η φιλοσοφία και οι στόχοι σας εκεί;
Στην ομάδα του Τυρνάβου που είμαι προπονητής με εκτιμούν πάρα πολύ τόσο εμένα, όσο και τους συνεργάτες μου και γι αυτό έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα η οποία είναι ανταγωνιστική. Προσπαθούμε πέρα από την διάκριση να δώσουμε ευκαιρίες σε νέα παιδιά να αναδειχτούν ώστε αργότερα να στελεχώσουν τις μεγαλύτερες κατηγορίες.
Ερ. Από τα … άπειρα γκολ που πετύχατε, ποιο θυμάστε περισσότερο. Ποιο σας σημάδεψε;
Θυμάμαι τον τελικό κυπέλου Ελλάδος 1984-1985 μεταξύ Π.Α.Ο.Κ και Α.Ε.Λ ( σκορ 1-4) που πέτυχα δύο γκολ. Αυτά τα δύο γκολ για μένα σε έναν τελικό κυπέλου Ελλάδας ήταν σημαντικά και ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση Πρώτον, γιατί πρόσφερα στην ομάδα μου δύο γκολ και δεύτερον γιατί κάναμε περήφανους όλους τους Λαρισαίους σε όλο τον κόσμο. Με την κατάκτηση του κυπέλου, που ήταν η πρώτη μεγαλύτερη κατάκτηση της Α.Ε.Λ. στην ιστορία της, νιώσαμε όλοι περήφανοι και ευτυχισμένοι…
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
του Τυρνάβου, Μιχάλης Ζιώγας γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1962 στη Λάρισα.
Το Καλοχώρι Λάρισας είναι η γενέτειρά του. Η ΑΕΛ δεν αργεί να τον εντοπίσει και έτσι το 1982, σε ηλικία 20 ετών γίνεται επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Στην ομάδα του κάμπου καθιερώθηκε σταδιακά ως βασικός επιθετικός και αγωνίστηκε στην Α' εθνική, για επτά σεζόν γνωρίζοντας μεγάλες στιγμές και επιτυχίες. Με την ΑΕΛ πήρε ένα Κύπελλο (1985) κι ένα Πρωτάθλημα Ελλάδος (1988). Μάλιστα, τη χρονιά που η «Βασίλισσα της Θεσσαλίας» κατέκτησε τον τίτλο, εκείνος ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας και δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 16 γκολ! Μέλος και εκείνος της εκπληκτικής ομάδας της ΑΕΛ, που έκανε περήφανη μια ολόκληρη πόλη.
Έπαιξε από το 1982 ως 1989, έχοντας 182 συμμετοχές και 61 γκολ με το «άλογο» στο στήθος στην Α’ Εθνική! Ακολούθως αγωνίστηκε στον Λεβαδειακό, μέχρι το 1990 (32 αγώνες/18 γκολ) όταν και μεταπήδησε στον Άρη για δύο σεζόν, με τη φανέλα του οποίου κατέγραψε 38 συμμετοχές και 8 γκολ.
Τη σεζόν 1992-93 έπαιξε για λογαριασμό του Ιωνικού, πραγματοποιώντας 19 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 5 γκολ. Στο κλεισιμο της καριερας του, επέστρεψε πάλι στο κάμπο και κρέμασε τα παπούτσια του ως ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Λάρισας.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι είχε τρείς συμμετοχές με την ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τη σεζόν 2004-05 έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα και καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του νεότερου παίκτη που έχει αγωνιστεί σε αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος, καθώς του νεότερου που πέτυχε τέρμα στη διοργάνωση. Ακολούθησε η κατάκτηση πολλών τίτλων, όπως πρωταθλήματα, κύπελλα, το Τσάμπιονς Λιγκ το 2006, 2009 και 2011 καθώς πολλές άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Έπαιξε επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και του 2010. Το 2008 στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο κατέκτησε με την ομάδα της χώρας του το χρυσό μετάλλιο
.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Λιονέλ Μέσι :
Ο μάγος της μπάλας
Γράφει ο αθλητικός συντάκτης
Ιάσονας Σπανός (Γ3)
Ο Λιονέλ Μέσι (Lionel Andrés Messi γεννημένος στις 24 Ιουνίου 1987) είναι ποδοσφαιριστής από την Αργεντινή, ο οποίος αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Μπαρτσελόνα και στην εθνική ομάδα της χώρας του. Θεωρείται από πολλούς ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, έχοντας κερδίσει το βραβείο Χρυσή Μπάλα (2009) και το βραβείο του Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς από την FIFA (2009) είχε υπάρξει και άλλες φορές υποψήφιος για αυτά χωρίς να τα κατακτήσει, καθώς και το βραβείο που αντικατέστησε τα δύο προηγούμενα, το βραβείο Χρυσή Μπάλα της ΦΙΦΑ το 2010. Το στιλ του και η ικανότητά του στο γήπεδο έχουν κάνει πολλούς να τον συγκρίνουν με τον θρυλικό Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος έχει ο ίδιος ανακηρύξει τον Μέσι διάδοχό του
Ο Μέσι ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Νιούελς. Στα 13 του πέρασε τον Ατλαντικό και εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα, αφού η καταλανική ομάδα τού υποσχέθηκε πλήρη αποκατάσταση ενός σοβαρού ενδοκρινολογικού προβλήματος που αντιμετώπιζε, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε την οικονομική υποστήριξη της οικογένειάς του, η οποία μετακόμισε μαζί του στη Τη σεζόν 2004-05 έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα και καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του νεότερου παίκτη που έχει αγωνιστεί σε αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος, καθώς του νεότερου που πέτυχε τέρμα στη διοργάνωση. Ακολούθησε η κατάκτηση πολλών τίτλων, όπως πρωταθλήματα, κύπελλα, το Τσάμπιονς Λιγκ το 2006, 2009 και 2011 καθώς πολλές άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Έπαιξε επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και του 2010. Το 2008 στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο κατέκτησε με την ομάδα της χώρας του το χρυσό μετάλλιο
.