Γνωρίστε το AΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: :
Γράφει ο μαθητής
Βαγγέλης Γιαννακός ( )
Στην οδό Βενιζέλου δεσπόζει το Α’ Αρχαίο Θέατρο που βρίσκεται στις παρυφές του Λόφου του Φρουρίου.
Οι ανασκαφές για την αποκάλυψη του Α’ Αρχαίου Θεάτρου χρονολογούνται από το 1910, συνεχίστηκαν το 1968, ενώ από το 1977, η ΙΕ’ ΕΠΚΑ Λάρισας, άρχισε μια συστηματική προσπάθεια αποκάλυψής του. Στις αρχές και κατά τη διάρκεια του 20ου αι., πάνω από το μνημείο που δεν ήταν πια ορατό, διανοίχτηκαν οδοί και οικοδομήθηκαν διάφορα κτίσματα (οικίες, εργαστήρια, καταστήματα) μερικά από τα οποία με τις βαθιές θεμελιώσεις τους επέφεραν ανεπανόρθωτες ζημιές στο μνημείο.
Το Α΄ αρχαίο θέατρο της Λάρισας οικοδομήθηκε κατά το α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά, όταν μετά τον θάνατο του Μεγ. Αλεξάνδρου, κατά την ελληνιστική εποχή, η Θεσσαλία αποτελούσε τμήμα του Βασιλείου της Μακεδονίας. Η κατασκευή του συνδέεται με λατρευτικές εκδηλώσεις όπως η τέλεση θεατρικών παραστάσεων, μουσικών και ωδικών αγώνων, αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την διοίκηση του Κοινού των Θεσσαλών και τις συνεδριάσεις της εκκλησίας του Δήμου.
Είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου, ενώ φαίνεται να ακολούθησε το παράδειγμα του Διονυσιακού Θεάτρου της Αθήνας. Χτίστηκε, δηλαδή, σε απόσταση από την Αρχαία Αγορά αλλά με προσανατολισμό προς αυτή. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, με αποτέλεσμα τα θεατρικά δρώμενα της πόλης να φιλοξενούνται στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.
Το μέγεθος της σκηνής του Ά αρχαίου θεάτρου της Λάρισας είναι σύμφωνο με πολλά θέατρα της αρχαιότητας και κυρίως με το θέατρο της Επιδαύρου. Η ορχήστρα του θεάτρου πιθανολογείται ότι είχε διάμετρο μεγαλύτερη των 20 μέτρων . Το κάτω θέατρο υπολογίζεται πως έχει περίπου 25-30 σειρές εδωλίων, ενώ το επιθέατρο, του οποίου το πάνω μέρος καταστράφηκε, αν και έχουν σωθεί μόνον τρεις σειρές εδωλίων, υπολογίζεται πως είχε συνολικά 18-20 σειρές. Με βάση τα παραπάνω υπολογίζεται ότι το θέατρο χωρούσε πάνω από 10.000 θεατές.
Τα δικά μας Χριστούγεννα
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ
Γράφει η μαθήτρια της Α1
Χρύσα Καραπιάλη
Με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο, ετοιμάζονται όλες οι περιοχές της Ελλάδας να υποδεχτούν τη γέννηση του Χριστού και την πρώτη μέρα του χρόνου. Πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα στολίστηκαν, φωτίστηκαν και οι προετοιμασίες για την άφιξη της πιο χαρούμενης γιορτής της Χριστιανοσύνης ντύνονται με μελωδίες και παίρνουν άρωμα από τις κουζίνες των νοικοκυριών.
1. ΤΟ «ΤΑΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ»
*Έθιμα και παραδόσεις της πατρίδας μας, που δίνουν ξεχωριστό χρώμα στις περιοχές που τα τηρούν ακόμα είναι τα έθιμα της Κεντρικής Ελλάδας. Υπάρχει ένα έθιμο που αναφέρεται μόνο στις γυναίκες και λέγεται «το τάισμα της βρύσης»
Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το λεγόμενο τάισμα της βρύσης. Οι κοπέλες, τα χαράματα των Χριστουγέννων, αλλού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το άκραντο νερό. Το λένε άκραντο νερό, δηλαδή αμίλητο, γιατί δεν βγάζουν λέξη σε όλη την διαδρομή. Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι η ζωή τους.
«ΚΛΩΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ»
*** Ένα άλλο όμορφο έθιμο είναι τα «Κλωνάρια στο τζάκι».
Στη Θεσσαλία, επιστρέφοντας από την εκκλησία στο σπίτι, τα κορίτσια βάζουν παραδίπλα στο τζάκι κέδρου που τα ξεδιαλέγουν, ενώ τα αγόρια τοποθετούν κλαδιά από αγριοκερασιά.. τα μικρά αυτά κλαδιά δέντρων αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές τους επιθυμίες για την πραγματοποίηση μιας όμορφης ζωής. Φροντίζουν μάλιστα τα κλαδιά αυτά να είναι λυγερά και παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον ποιο κλωνάρι θα καεί πρώτο, καθώς λένε πως αυτό είναι καλό σημάδι για το κορίτσι ή το αγόρι, αντίστοιχα, και συγκεκριμένα πως θα είναι αυτό που θα παντρευτεί πρώτο.
Η «ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑ»
Ένα από τα σημαντικότερα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Θεσσαλίας είναι το σφάξιμο του γουρουνιού. Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γινόταν με εξαιρετική φροντίδα, ενώ επακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα, για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία την επόμενη και την μεθεπόμενη ημέρα. Τρεις, τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθόριζαν με τη σειρά ποια ημέρα θα έσφαζε το γουρούνι της. Η γουρουνοχαρά κράτησε, με όλη την αίγλη της, μέχρι το 1940.
ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ
Ίνδαλμα μιας γενιάς αλλά
και ένας σεμνός καλλιτέχνης
Γράφει η μαθήτρια Στέλλα Αλεξίου (Β1)
Είναι αναμφίβολα ο τραγουδιστής της γενιάς μας. Τα τραγούδια του λίγο ως πολύ τα έχουμε τραγουδήσει και τα έχουμε χορέψει όλοι.
Ο Σάκης Ρουβάς αποτελεί ίνδαλμα για τη νεολαία αλλά ταυτόχρονα παραμένει και ένας σεμνός καλλιτέχνης.
Ποια είναι όμως η ζωή του;
* * *
Ο Σάκης Ρουβάς γεννήθηκε στο Μαντούκι της Κέρκυρας. Δεν ήταν μοναχογιός αλλά είχε δύο ακόμα αδελφούς, τον Βασίλη και τον Τόλη. Οι γονείς του είχαν χωρίσει και ο πατέρας του νυμφεύτηκε για δεύτερη φορά. Με την νέα του σύζυγο έκανε κι άλλα παιδιά και έτσι τα αδέρφια του Σάκη αναγκάστηκαν να μετακομίσουν. Πήραν την απόφαση να πάνε να ζήσουν στο χωριό Ποταμός με τους παππούδες τους, τους γονείς του πατέρα τους.
Όταν βρισκόταν σε ηλικία 12 ετών, ο Σάκης, θέλησε να δουλέψει για να μπορέσει κι αυτός να βοηθήσει την οικογένειά του καθώς και την μητέρα του, η οποία ζούσε μόνη της.
Σε μικρή ηλικία ο Σάκης, ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική όπου κέρδισε πολλά εθνικά βραβεία. Διακρίθηκε στο άλμα επί κοντώ και λίγο αργότερα έγινε μέλος της Εθνικής Ομάδας. Το ντεμπούτο του στο τραγούδι το έκανε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης κερδίζοντας την πρώτη θέση.
Το 2004, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την χώρα μας στην EUROVISION με το τραγούδι “Shake It” και πήρε την τρίτη θέση.
Το 2006, παρουσίασε την EUROVISION στην Ελλάδα μαζί με την Μαρία Μενούνου.
Το 2008, παρουσίαζε το μουσικό Talent Show “The X-Factor” . Το 2009, εκπροσώπησε ξανά την Ελλάδα στην EUROVISION με το τραγούδι “This is our Night” και πήρε την έβδομη θέση. Ακόμη, έχει παίξει στην δημοφιλή ταινία “Alter Ego”. Η γυναίκα του, η Κάτια Ζυγούλη, με την οποία έχουν δύο παιδιά, είναι μοντέλο.