Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Παιδί και Κρίση




Πώς βιώνουμε εμείς τα παιδιά
την οικονομική κρίση ;

ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ  ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ



Γράφουν οι μαθήτριες της Β’ Τάξης :

Βάσω Χαλιαμπάλια

Ευγενία Ανδρεοπούλου

 Στέλλα Κυραμά




Την χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια ταλανίζει μία σοβαρή οικονομική κρίση που επηρεάζει αρνητικά τις περισσότερες  οικογένειες. Τα παιδιά έχουν σημαντική θέση στο όλο ζήτημα καθώς γίνονται αυτόπτες μάρτυρες διαφόρων συζητήσεων για περικοπές, επαναπροσδιορισμό των οικονομικών τους και οριοθέτηση των αναγκών ολόκληρης της οικογένειας.
Όπως προαναφέραμε τα παιδιά ως μέλη της οικογένειας βιώνουν από κοντά την οικονομική κρίση. Εφόσον έχουν μία αρκετά ώριμη σκέψη και μπορούν να καταλάβουν, είναι δικαίωμά τους να ξέρουν τι συμβαίνει με τα οικονομικά της οικογένειας καθώς αυτό αφορά την τωρινή ζωή και το άμεσο μέλλον τους.
 Οι επιπτώσεις που έχει η κρίση στην προσωπικότητα των παιδιών είναι ποικίλες. Ορισμένες συζητήσεις των γονιών για διάφορες αρνητικές ενημερώσεις σχετικά με την δουλειά τους, προκαλούν στα παιδιά ανασφάλεια ή ακόμα αίσθημα φόβου για το μέλλον.
Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην ψυχολογική απομόνωση, την επιθετικότητα προς τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους και πιθανόν στην απογοήτευση και την εγκατάλειψη των ονείρων τους. Αυτή η σκληρή καθημερινότητα ίσως θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Όσον αφορά το μέλλον, ο επαγγελματικός προσανατολισμός θα είναι ένα ακόμα πολύ δύσκολο ζήτημα. Οι νέοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα ακολουθήσουν ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην οικονομική πραγματικότητα. Μερικές φορές θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν την χώρα τους για να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα, προσδοκώμενα για κάθε άνθρωπο, υλικά αγαθά.
Η οικονομική κρίση επηρεάζει κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο σε κάθε δύσκολη κατάσταση υπάρχει και μια λύση, παρόλο που κάποιες φορές δεν την βλέπουμε.
Οι λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της κρίσης μπορεί να είναι δύσκολες αλλά όχι ακατόρθωτες. Για παράδειγμα, στο πρόβλημα του υπερκαταναλωτισμού θα πρέπει να μειώσουμε τις πλασματικές μας ανάγκες που αποσκοπούν μόνο στην επίδειξη και την περιττή πολυτέλεια.
Οι γονείς  ως οικονομικά υπεύθυνοι για όλα τα  μέλη της οικογένειας θα πρέπει να θέσουν ως κύρια προτεραιότητά να μην ξοδεύουν άσκοπα τα χρήματά τους, με σκοπό να τα αποταμιεύουν ή να τα επενδύουν σε κερδοσκοπείς  επιχειρήσεις.
Τα παιδιά από την μεριά τους θα πρέπει να μην παρασύρονται από διάφορους παράγοντες που οδηγούν στις  ανώφελες αποκτήσεις ποικίλων ψυχαγωγικών αγαθών. Ιδιαίτερα τα παιδιά νεαρής ηλικίας θα πρέπει να «κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες» που αποτελούνται από τον κοινωνικό τους περίγυρο και  τις διαφημίσεις που τους δημιουργούν ψεύτικες ανάγκες. Προς τους γονείς θα πρέπει να δείξουν υπομονή, να μην επιμένουν και πάνω από όλα να μην απαιτούν όταν βλέπουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.
Συνοψίζοντας παρόλα τα προβλήματα της σημερινής εποχής θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση με αξιοπρέπεια για μην βρεθούμε σε ακραίες καταστάσεις.
Κατά την άποψή μας η οικονομική κρίση είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους αλλά δεν εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο και για αυτό πρέπει να την αντιμετωπίζουμε διαφορετικά και ο καθένας να εφαρμόζει τις δικές του προσωπικές λύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου