Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012


Ζωή δίχως στέγη!

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε πρόβλημα στέγης.
Ιδιόκτητα ή ενοικιασμένα σπίτια υπήρχαν πάντοτε για τους Έλληνες, αλλά και τις χιλιάδες των μεταναστών που φιλοξενεί πια αυτός ο τόπος.
Η οικονομική κρίση που ήλθε όμως δημιούργησε το πολύ δυσάρεστο φαινόμενο των αστέγων, που ως τώρα υπήρχε μόνοι σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.


  Όπως γίνεται αντιληπτό, ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται καθημερινά τα τελευταία χρόνια στις πόλεις.
Αληθεύει, ότι η προσπάθεια να λυθεί αυτό το πρόβλημα, μοιάζει με άπιαστο όνειρο.
Εφόσον, όμως  δεν μπορούμε να λύσουμε(τουλάχιστον, ολοκληρωτικά) το πρόβλημα, ας προσπαθήσουμε να το αμβλύνουμε με κάποιες –πραγματικά- χρήσιμες ενέργειες.
1.    Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι, να συλλέγουμε  τρόφιμα από αυτά που αγοράζουμε καθημερινά και να τα παρέχουμε στην εκκλησία, σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και σε άλλους φορείς, οι οποίοι συχνά σιτίζουν αστέγους.
2.    Θα μπορούσαμε επίσης να ζητήσουμε απ’ το δήμο(ή απ’ το Κράτος) να δημιουργήσει, ειδικούς  χώρους (κάτι σαν πανδοχεία) για να μπορούν να περνούν τη νύχτα οι άστεγοι, βρίσκοντας λίγη τροφή εκεί.
3.    Ακόμη, θα πρέπει η περίθαλψη στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας να είναι δωρεάν γι’ αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ή είναι σωματικά ή εγκεφαλικά ανήμποροι. 
Αλλά γενικά θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη  ώστε να μειωθεί το ποσοστό των ανέργων. Στην κατεύθυνση αυτή, το σχολείο οφείλει να δίνει στους νέους περισσότερα εφόδια, ώστε στο μέλλον να είναι χρήσιμοι και έτσι να βρίσκουν ευκολότερα εργασία.
  Τέλος, μέρες που είναι… ας προσπαθήσουμε όλοι μας να είμαστε πιο φιλάνθρωποι και να στηρίζουμε τους πιο «αδύναμους»  από εμάς.
      Θεοφάνης Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου