Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012


ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΓΚΑΛΟΠ : Οι Λαρισαίοι
στα χρόνια της κρίσης…

Ο Λαρισαίος της κρίσης κλείνεται σπίτι, ξοδεύει λιγότερα, θεωρεί πρώτο πρόβλημα την ανεργία, αλλά ψηφίζει παραμονή στην Ευρωζώνη και το ευρώ.
Μεγάλη άνοδος στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, και στην άθληση, πτώση της τηλεόρασης και του βιβλίου!





Ο Λαρισαίος στα χρόνια της κρίσης είναι ένας άνθρωπος που κλείνεται ολοένα και  περισσότερο σπίτι του και πιστεύει ότι αυτό το κακό (η οικονομική κρίση)  θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμη. Ωστόσο, προτιμά να περάσει αυτήν την κρίση εντός της Ε.Ε και έχοντας στην τσέπη ευρώ παρά δραχμές..
Το πρώτο πράγμα που έκοψε με την κρίση ήταν ρούχα και διασκέδαση, ενώ πλέον ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος το εισοδήματος του στο να πληρώνει λογαριασμούς και όχι στο φαγητό και τα έξοδα του σπιτιού όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Και, σε επίπεδο δηλώσεων τουλάχιστον, αρχίζει και προτιμά πια όλο και πιο πολύ τα ελληνικά προϊόντα.
Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που προσδιορίζουν την «ταυτότητα» του Λαρισαίου στα χρόνια αυτά της κρίσης και προέκυψαν μετά από δημοσιογραφική έρευνα και γκάλοπ που διενήργησαμε οι  μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λάρισας.
 Συγκεκριμένα, είκοσι δύο μαθητές –υπό την καθοδήγηση του διευθυντή τους κ. Αλέξη Καλέση, που αποτελούν  τη δημοσιογραφική ομάδα «Οι κουκουβάγιες» (που είναι και το ιστορικό σύμβολο του σχολείου) και διενεργούν έρευνες και ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στο Blog του Σχολείου που οι ίδιοι κατασκεύασαν.
Οι μικροί «δημοσιογράφοι», αφού προετοίμασαν σχετικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες των συμπολιτών τους στα χρόνια της κρίσης, βγήκαν στο… δρόμο ανά ομάδες των δυο παιδιών και έθεσαν τα ερωτήματα σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό Λαρισαίων..
Σκοπός της έρευνας μας είναι όλοι μαζί να κατανοήσουμε σε βάθος το φαινόμενο της ελληνικής κρίσης   που έτσι κι’ αλλιώς βιώνουν καθημερινά στην οικογενειακή και κοινωνική τους πραγματικότητα.
Συνολικά, τα παιδιά επεξεργασθήκαμε 972 απαντήσεις που συλλέξαμε από 60 περίπου Λαρισαίους και Λαρισαίες όλων των ηλικιών που ελήφθησαν τυχαία.
Από τις απαντήσεις αυτές προέκυψαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όσο και αν  οι έρευνες μαθητικού επιπέδου  εξ’ αντικειμένου δεν μπορεί να είναι επιστημονικές ως προς τη μεθοδολογία τους.

                                                Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

  • Στο ερώτημα «πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει αυτή η κρίση»,  μόλις το 9,5% πιστεύει ότι θα τελειώσει σύντομα. Η πλειοψηφία των Λαρισαίων (56,1%) προσδιορίζει το τέλος της κρίσης για «μετά από πολλά χρόνια», ενώ υπάρχουν και οι ακραία απαισιόδοξοι (34,4%) που λένε ότι η κρίση δεν θα τελειώσει ποτέ. Ποσοστό αναμφίβολα εντυπωσιακό.
  • Ποια άμεσα αποτελέσματα είχε η κρίση στη ζωή των Λαρισαίων; Πρώτη άμεση συνέπεια ήταν το 52,5% να ξοδεύει πλέον λιγότερα χρήματα ενώ το 39,5% αναφέρει το γεγονός ότι μένει πλέον περισσότερες ώρες στο σπίτι. Μόνο για το 8% των Λαρισαίων η κρίση δεν φαίνεται να άλλαξε και πολλά πράγματα.
  • Αφού λοιπόν ξοδεύουν λιγότερα χρήματα οι Λαρισαίοι, ποιες δαπάνες περιόρισαν; Στο ερώτημα αυτό οι απαντήσεις μοιάζουν λογικές. Σε συντριπτικό ποσοστό (79%) οι Λαρισαίοι έκοψαν κυρίως δαπάνες για ένδυση και διασκέδαση. Μόλις το 8% περιόρισε τη δαπάνη για φαγητό, ενώ ένα ποσοστό 13% περιόρισε και φαγητό και διασκέδαση.
  •  Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, το πρώτο έξοδο δεν είναι πλέον το φαγητό ή το ενοίκιο, αλλά οι …πάσης φύσεως λογαριασμοί, τέλη και φόροι που καθημερινά φτάνουν στα γραμματοκιβώτια των Λαρισαίων. Συγκεκριμένα το 58% των συμπολιτών μας έχει πλέον ως μεγαλύτερο έξοδο τους λογαριασμούς ενώ το 37% δηλώνει ότι το φαγητό είναι το πρώτο έξοδο. Υπάρχει και ένα … «ευτυχισμένο»  ποσοστό 3% που έχει ακόμη την πολυτέλεια να ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα στην ένδυση και την υπόδηση.
  • Παρά την κρίση οι Λαρισαίοι δεν φαίνονται να τάσσονται υπέρ ακραίων λύσεων όπως ας πούμε η αποχώρηση από την Ευρωζώνη και το ευρώ. Παραμένουν σταθερά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε σε ποσοστό 72%, έναντι 20% που θέλουν μια Ελλάδα εκτός Ε.Ε ενώ το 8% δεν έχει άποψη επ’ αυτού. Ανάλογα ποσοστά και για το ευρώ: 71% υπέρ, 20% προτιμούν τη δραχμή και οι υπόλοιποι (9%) δεν ξέρουν και δεν παίρνουν θέση.
  • Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας;  Αναμφίβολα η ανεργία λένε οι Λαρισαίοι και μάλιστα με το σημαντικό ποσοστό του 48%, δείγμα του πόσο απασχολεί το θέμα τις λαρισαϊκές οικογένειες. Η μείωση των εισοδημάτων και οι υψηλοί φόροι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 32% των συμπολιτών μας, ενώ υπάρχει και ένα αρκετά υψηλό ποσοστό (20%) που θεωρεί ως μείζον θέμα την έλλειψη ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.





  • Η συνειδητοποίηση της ανάγκης να προτιμούμε ελληνικά προϊόντα αγγίζει σύμφωνα με την έρευνα το 55% των Λαρισαίων που δηλώνει ότι ψωνίζει πλέον αποκλειστικά ελληνικά. Το 28% προτιμά τις περισσότερες φορές ελληνικά προϊόντα ενώ το 17% τα προτιμά μερικές φορές. Αν αυτές οι δηλώσεις γίνουν πράξη, τότε καλύτερες προοπτικές ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Η κρίση όμως οδηγεί πολλούς Έλληνες σε αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό. Στην περίπτωση που οι ερωτώμενοι αναγκάζονταν σε μετανάστευση, οι χώρες που θα προτιμούσαν για εγκατάσταση κατά σειρά την Ιταλία (28%), τη Γερμανία (18%), τις ΗΠΑ ή τον Καναδά το 16%, την Αγγλία το 15%, στη Γαλλία το 11% ενώ οι υπόλοιποι (12%) δεν εξέφρασαν προτίμηση.
  • Τι πιστεύουν για τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα; Να μείνουν ή να φύγουν, όπως εκφράζεται από κάποιες πλευρές; Οι απαντήσεις των Λαρισαίων είναι υπέρ της νομιμότητας: το 73% θέλει να παραμείνουν μόνο οι νόμιμοι και μόλις το 16% θέλει να φύγουν όλοι οι μετανάστες από την Ελλάδα. Στον αντίποδα, ένα 11% των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής όλων ανεξαιρέτως των μεταναστών στη χώρα μας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Η έρευνα στράφηκε όμως και στις καθημερινές συνήθειες των Λαρισαίων και εμφάνισε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ταυτότητα του.
Μερικές ενδεικτικές απαντήσεις:
- Παίρνουν πρωινό; Ναι απαντά το 50%, μερικές φορές λέει το 29% ενώ το 21% δεν παίρνει ποτέ πρωινό.
- Φανατικοί του καφέ, ο Λαρισαίοι πίνουν έως 2 καφέδες την ημέρα (62%), πάνω από τρεις καφέδες την ημέρα (21%) ενώ ένα 21% ακόμη δεν πίνει ποτέ καφέ
- Διασκέδαση : Τα πράγματα είναι μοιρασμένα στον τομέα αυτό, αν και αυτοί που δεν διασκεδάζουν καθόλου πλέον προηγούνται με 34,5%. Το 33,5% των Λαρισαίων έχει έξοδο μια φορά τη βδομάδα ενώ το 32% βγαίνει πάνω από δυο φορές εβδομαδιαίως.
Ύπνος: Κοιμούνται επαρκώς οι Λαρισαίοι; Συμπεριλαμβανομένου και του μεσημεριού,   κοιμάται από 4 έως 7 ώρες το  46%, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό κοιμάται από 8 έως 10 ώρες ημερησίως. Σοβαρό πρόβλημα αϋπνίας έχει το 8% που κοιμάται ελάχιστα.
 Άθληση: Γυμνάζονται οι Λαρισαίοι; Παρά την εικόνα του …ράθυμου Λαρισαίου που έχουμε, σχεδόν το 42% λέει ότι αθλείται συχνά. Εξίσου μεγάλο ποσοστό (40%) δεν αθλείται ποτέ, ενώ το 18% γυμνάζεται περιστασιακά.
Ελεύθερος χρόνος: Και εδώ υπάρχει μια μικρή έκπληξη, αφού μόνο το 23% δηλώνει ότι περνά τον περισσότερο χρόνο του στην τηλεόραση. Το 62% έχει άλλες ασχολίες ενώ το 15% περνά τον πιο πολύ χρόνο στον υπολογιστή.
Πρόσβαση στον Υπολογιστή: Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το 40% των Λαρισαίων χρησιμοποιούν πλέον καθημερινά υπολογιστή. Το 28% χρησιμοποιεί συχνά, το 14% σπάνια και ένα ακόμη 18% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ.
Βιβλία: Σε αντίθεση με τον υπολογιστή ο Λαρισαίος δεν είναι βιβλιόφιλος: Μόλις το 18% διαβάζει συστηματικά, δηλαδή πιάνω από 10 βιβλία το χρόνο. Οι περισσότεροι (54%) διαβάζουν από ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το υπόλοιπο 28% διαβάζει από ένα έως 10 βιβλία το χρόνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου