Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012


ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ


Μην αφήνεις το νερό να τρέχει
… σα να μην τρέχει τίποτε!

Ρεπορτάζ : ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ (Β΄Τάξη)


          «Το περιβάλλον εκπέμπει SOS» ήταν το θέμα της ενημέρωσης που έκανε στο Σχολείο μας και συγκεκριμένα στη Β’ Τάξη,  κλιμάκιο της ΔΕΥΑΛ.
Τα τελευταία χρόνια- όπως ανέφεραν οι ειδικοί της ΔΕΥΑΛ-  αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λόγω της υπερκατανάλωσης νερού και ως συνέπεια της  αύξησης του πληθυσμού αλλά και των αναγκών μας και των συνηθειών μας.  Πιο συγκεκριμένα ο πληθυσμός του πλανήτη έχει διπλασιαστεί, ενώ οι ανάγκες νερού έχουν εξαπλασιαστεί.


       Σύμφωνα με έρευνες το 9%  του νερού χρησιμοποιείται για άρδευση, το 8% για ύδρευση και το 83% πάει στις βιομηχανίες.

        Ο υδατόπυργος  της ΔΕΥΑΛ είναι το πρώτο μεγάλο έργο νερού που έγινε στην Λάρισα και δίνει περισσότερη πίεση ώστε το νερό να φτάνει στις βρύσες μας.

        Μέχρι το 1989 οι ανάγκες ύδρευσης της πόλης μας καλύπτονταν εξ’ ολοκλήρου από τον Πηνειό, όμως τώρα πια η πόλη μας καλύπτεται  από γεωτρήσεις στην Γιάννουλη και στον Αμπελώνα, λόγω της μόλυνσης του ποταμού.
                                                Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Μάθαμε επίσης πως η ΔΕΥΑΛ είναι υπεύθυνη και για την αποχέτευση της πόλης. Παλιότερα η πόλη μας είχε συχνές πλημμύρες λόγω της υπερχείλισης του ποταμού και της έλλειψης αποχετεύσεων. Τώρα πια πέρα από τις αποχετεύσεις που δημιουργήθηκαν υπάρχουν και αγωγοί που απομακρύνουν τα νερά της βροχής, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσοστό του κινδύνου μιας πλημμύρας. Πιο συγκεκριμένα το νερό της βροχής μεταφέρεται στον βιολογικό καθαρισμό ώστε να καθαριστεί και να αξιοποιηθεί. Στην πόλη μας το αποχετευτικό σύστημα κόστισε 320 εκατομμύρια ευρώ.
                                        ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ
Οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΛ μας διαβεβαίωσαν πως στην πόλη μας γίνεται καθημερινός έλεγχος στο νερό σε χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια.
Προς το τέλος της παρουσίασης μας έδειξαν ένα βίντεο που έδειχνε μια μέρα βροχής, σε μια χώρα που το νερό είναι πολύτιμο, όπου όλοι οι άνθρωποι που κυκλοφορούσαν έβγαλαν τις ομπρέλες τους και αντί να τις βάλουν πάνω από το κεφάλι τους, τις γύρισαν ανάποδα για να μαζέψουν νερό.
Η παρουσίασή τους έληξε με την φράση:
ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ
ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου