Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012


 ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας στη Γερμανία

Υλοποιεί πρόγραμμα για τους ζωγράφους της «Σχολής του Μονάχου»

Ήταν μια πραγματική εμπειρία η εκδρομή των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Λάρισας στο Βερολίνο της Γερμανίας. Και ήταν η πρώτη εκδρομή που πραγματοποίησε ποτέ το Σχολείο στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα τριάντα μαθητές του Σχολείου πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα πενθήμερη εκδρομή στη γερμανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο πολιτιστικού Προγράμματος που υλοποιεί το Σχολείο με θέμα τους έλληνες ζωγράφους του ρεύματος του ακαδημαϊκού ρεαλισμού  της περιόδου 1830 - 1900.
 Όπως είναι γνωστό η Σχολή του Μονάχου, ή αλλιώς ακαδημαϊκός ρεαλισμός, αποτελεί το πλέον σημαντικό εικαστικό κίνημα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, με έντονες επιρροές από την ομώνυμη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Η δημιουργία της ρομαντικής Σχολής του Μονάχου οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ιδιαίτερους δεσμούς που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βαυαρία στα χρόνια του Όθωνα. Εκείνη την εποχή, με την ενθάρρυνση και συνδρομή του ελληνικού Κράτους, πολλοί έλληνες καλλιτέχνες πήγαν στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου για να σπουδάσουν εικαστικές τέχνες, και κυρίως ζωγραφική. Αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν αργότερα στην Ελλάδα για να διδάξουν στην Σχολή των Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) της Αθήνας.
Μέσα από το ταξίδι αυτό, οι μαθητές επισκέφθηκαν μουσεία και έκαναν έρευνα με σκοπό να μάθουν και να εκπονήσουν εργασία για το σημαντικό αυτό κίνημα.
Με την ευκαιρία, οι μαθητές επισκέφθηκαν το διάσημο Μουσείο της Περγάμου με τις ελληνικές αρχαιότητες, την παλαιά Πινακοθήκη με έργα γνωστών ευρωπαίων ζωγράφων του 19ου αιώνα, το Γερμανικό Κοινοβούλιο, το τείχος του Βερολίνου, αλλά και τον ζωολογικό του κήπο, έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως.
Επικεφαλής της ομάδας των μαθητών ήταν η καθηγήτρια γερμανικών και υπεύθυνη του προγράμματος κα Βαρβάρα Ζησοπούλου, και οι καθηγητές Σταυρούλα Αθαναηλίδου, Σαλτής Μωϋσής και Θάλεια Κολοκοτρώνη. 





ΕΚΔΡΟΜΗ  ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 
 Αναζητώντας το… Δράκο στις όχθες της λίμνης    Την Παρασκευή και το Σάββατο 9 και 10 Μαρτίου 41 μαθητές του Σχολείου μας από τη Β’ και Γ’ Τάξη που μετέχουν στο Πρόγραμμα «Ένα σχολείο, μια πόλη μια ιστορία» πραγματοποίησαν εκδρομή στην Καστοριά.
Βιοκαρπέτ - Φλοκάτη
Η Γραμμή Παραγωγής της Φλοκάτης



Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το Βραβείο της Γαλλοφωνίας 2012 κατέκτησε το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας!


ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το Βραβείο της Γαλλοφωνίας 2012
κατέκτησε το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας!

            Μια ακόμη σημαντική διάκριση πέτυχε φέτος το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας που κατέκτησε το Βραβείο στο  διαγωνισμό «Γαλλοφωνίας 2012» για τη γαλλική γλώσσα που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία Αθηνών σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας κατέκτησε το βραβείο στην κατηγορία των Γυμνασίων διαγωνιζόμενο μεταξύ 131 Προγραμμάτων που υπεβλήθησαν στο φετινό διαγωνισμό και στον οποίο πήραν μέρος 1770 μαθητές.
Συγκεκριμένα το Σχολείο συμμετείχε με εργασία που εκπόνησαν οι μαθητές του Γ3 Τμήματος, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας της γαλλικής γλώσσας κας Σταματίας Γεωργίου και ήδη εκλήθησαν στην επίσημη τελετή της απονομής των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ εκατοντάδων συμμετοχών δόθηκαν μόλις 20 βραβεία σε όλες τις κατηγορίες!
Ο διαγωνισμός Γαλλοφωνίας θεωρείται ένας από τους πλέον έγκυρους διεθνείς διαγωνισμούς στον οποίο οι μαθητές καλούνται να εργαστούν πάνω σε ένα κοινό θέμα που σκοπό έχει να προωθήσει δημιουργικά τις δεξιότητες και τις γνώσεις του πάνω στη γαλλική γλώσσα και πολιτισμό.
Το φετινό θέμα ήταν δανεισμένο από το ποίημα του Γάλλου ποιητή Joachim Du Bellay με τίτλο «Heureux qui comme Ulysse»,  το οποίο συνδυάστηκε μαζί με το ποίημα του Γ. Σεφέρη «Πάνω σ’ έναν ξένο στίχο» (Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα) και στη συνέχεια την «Ιθάκη» του Κ.Π.Καβάφη, στα Ελληνικά και τα Γαλλικά, δίνοντας έμφαση στο ότι, αυτό που πραγματικά αξίζει στη ζωή είναι η πορεία προς ένα στόχο, το ταξίδι προς μια προσωπική Ιθάκη.
Πάνω σ’ αυτό το θέμα οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση της κας Σταματίας Γεωργίου, παρήγαγαν  ηλεκτρονικό υλικό (power point) το οποίο δεν ήταν μια απλή παραγωγή. Περιείχε δικό τους σενάριο, ακόμη και γυρίσματα στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου της πόλεως που χρησίμευσε ως ντεκόρ, με τους μαθητές να έχουν ντυθεί με χιτώνες και χλαμύδες που παρέπεμπαν στα ομηρικά χρόνια. Η εργασία περιείχε ακόμη στοιχεία από κόμικ και  φωτογραφικό υλικό.
Επί πλέον αξιοποιήθηκαν κλασσικά κείμενα όπως  «ο Επιτάφιος του Περικλή» και η «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη» που έστειλαν τα δικά τους μηνύματα στους μαθητές. Η μουσική επένδυση ήταν  από τους «Αργοναύτες»του Ηλία Ανδριόπουλου.
Σύμφωνα με το σενάριο, το καράβι του Οδυσσέα βγήκε σε ένα νησί που κατοικούταν από μια φυλή, όπου βασίλευε το χάος. Οι ιθαγενείς θεωρούν τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του θεούς και τους αναθέτουν να οργανώσουν την κοινωνία τους. Στο έργο χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένες γαλλικές λέξεις που παρέπεμπαν στην ιδέα του ταξιδιού αλλά και της διαδρομής του ανθρώπου προς την προσωπική του Ιθάκη

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012


Το Facebook
δεν είναι πάντα ακίνδυνο!

Κίνδυνοι και τρόποι προστασίας


Γράφουν:
Ευγενία Ανδρεοπούλου-
Στέλλα Κυραμά
 Βάσω Χαλιαμπάλια


Η κοινωνική δικτύωση , γνωστή και ως facebook είναι δημοφιλής ιδιαίτερα στις ηλικίες 11-20 ετών . Το Facebook ισχυρίζεται ότι έχει 400 εκατομμύρια χρήστες.
Είναι καλά προστατευμένοι όμως όλοι αυτοί οι χρήστες από τους κινδύνους του Internet; Είναι καλά προστατευμένοι από τα αδιάκριτα μάτια, τους απατεώνες, και από ανεπιθύμητους διαφημιστές;

Πηνειός :

«Της Λαρίσης το ποτάμι»
χρειάζεται την προστασία μας….

Ένα ποτάμι που προσδιόριζε πάντοτε
την ταυτότητα   όλης της Θεσσαλίας


Γράφουν οι μαθητές:
Εβελίνα Αργυρακούλη,
Αλέξης Νάκας,
Λουκάς Χριστοδούλου


Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Πηνειός είναι γνωστός ένας ποτάμιος θεός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος (δηλαδή αδελφός των Ωκεανίδων) όπως όλοι άλλωστε οι ποταμοί κατά την ιδεοανθρωπόμορφη τότε αντίληψη. Ο Πηνειός κατοίκησε στη Θεσσαλία και ήταν ο θεός του ομώνυμου ποταμού. Από την Κρέουσα (πηγή), την κόρη του Ουρανού και της Γης, απέκτησε ένα γιό (παραπόταμο), τον Υψέα, βασιλέα των Λαπιθών, (που υδροδοτούσε την περιοχή των Λαπιθών), και μία κόρη (πηγή εκ των υδάτων του), την Στίλβη, μητέρα του Λαπίθου και του Κενταύρου.  
    Ο Πηνειός είναι ο κύριος και αξιολογότερος ποταμός της Θεσσαλίας, πηγάζει από την Πίνδο, περνάει κοντά στην Καλαμπάκα και βγαίνει στη θεσσαλική πεδιάδα. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 216km και η συνολική του επιφάνεια 9.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε όλο το μήκος του ποταμού ενσωματώνονται πάρα πολλοί παραπόταμοι, με κυριότερους τον Τιταρήσιο, τον Εννιπέα, τον Καλέτζη και τον Ληθαίο.
Ο Πηνειός μαζί με τους παραπόταμούς του αποτελεί για τη Θεσσαλία το μοναδικό υδάτινο αποδέκτη. Η Θεσσαλική περιοχή, με έναν πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκων, είναι κυρίως γεωργική με μικρή βιομηχανική δραστηριότητα. Ο Πηνειός σχηματίζεται από τη συμβολή του Μαλακασιώτικου ρέματος που πηγάζει από το βουνό Λάκμος και του ρέματος Μουργκάνι που πηγάζει από την Αντιχάσια. Μετά τη Λάρισα δημιουργεί έντονους μαιανδρισμούς, διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών και εκβάλλει στο Αιγαίο σχηματίζοντας μικρό Δέλτα. Παρουσιάζει ήρεμη ροή, η οποία δημιουργεί προσχώσεις και συχνά προκαλεί πλημμύρες στις περιοχές Ζάρκου και Γόνων κυρίως.
Δέχεται σημαντική ρύπανση από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα καθώς και από την εντατική γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει τη θεσσαλική πεδιάδα. Έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις από τον εγκιβωτισμό της κοίτης του, την κατασκευή αρδευτικών δικτύων, των προσωρινών φραγμάτων και τις υπεραντλήσεις.
 Κατά τους θερινούς μήνες που οι απαιτήσεις σε νερό είναι μεγάλες και υπάρχει και μείωση της παροχής του ποταμού, οι συνέπειες από τη ρύπανση είναι πλέον εμφανείς και έντονες. Με τα νερά του αρδεύονται περί τα 80.000 στρέμματα και παράλληλα υδροοδοτούνται οικισμοί της Θεσσαλίας. Διαθέτει σημαντικά παραποτάμια δάση, μεγάλη ποικιλότητα στην πανίδα και εκτεταμένες θίνες στο Δέλτα του.
Η ανάγκη να αγαπήσουμε και να προστατέψουμε το ποτάμι μας είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ


     Πηγή: www.larissa-dimos.gr

Νεανικός διαβήτης :

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Κέρκυρας (Α1)

          
Ο νεανικός σακχαρώδης διαβήτης (ή διαβήτης τύπου 1)  είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και κυρίως παιδιά. 
Δεν πρέπει να μας απογοητεύει αυτό το πρόβλημα. Απλώς θέλει κατάλληλο χειρισμό.
Πολλοί μεγάλοι αθλητές, και άλλοι διάσημοι άνθρωποι, επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ξεπέρασαν το πρόβλημα αυτό, και διέπρεψαν στους τομείς τους ζώντας μια απόλυτα φυσιολογική ζωή
Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ψηλής ποσότητας γλυκόζης στο αίμα. Παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας, που είναι αδένας που εντοπίζεται πίσω από το στομάχι, δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. 

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πώς θα θέλαμε το σχολείο του μέλλοντος; Πώς θα θέλαμε το σχολείο του μέλλοντος;


Πώς θα θέλαμε το σχολείο του μέλλοντος;


ΓΡΑΦΕΙ  ο  Θεοφάνης Αρβανίτης (Β1)

<<Άραγε, πως θα μπορούσε να ήταν το μελλοντικό σχολείο μας;>>
Αυτή η ερώτηση με έχει προβληματίσει πολλές φορές.
Ίσως το σχολείο του μέλλοντος να ήταν  πιο μοντέρνο, πιο άνετο, πιο ενεργειακό και σίγουρα πιο εξελιγμένο. Θα είχε καλύτερη υποδομή και θα ήταν πιο λειτουργικό.
Ως προς το στοιχείο της δόμησης, το σχολείο, θα είχε καλύτερη ηχομόνωση, καλύτερο προσανατολισμό κ.ά. Σίγουρα στο χώρο του προαυλίου θα υπήρχε γκαζόν (για να παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο) και άλλες μικροεγκαταστάσεις, όπως ανοιχτό γήπεδο βόλεϊ κ’ τένις και  κλειστό γήπεδο για τυχόν κακοκαιρίες.
Οι αίθουσες από την πλευρά τους θα ήταν πολύ διαφορετικές από τις σημερινές. Θα ήταν καλοβαμμένες, μεγαλύτερες, φωτεινές και πιο άνετες. Αντί για πολλά θρανία, θα υπήρχαν τέσσερα με πέντε μεγάλα κυκλικά και διακοσμημένα με λουλούδια, τραπέζια. Επίσης, θα υπήρχαν μόνο διαδραστικοί πίνακες.       
Ο δρόμος για το σχολείο θα ήταν πιο ξεκούραστος για τους μαθητές, αφού θα κουβαλούσαν  αντί για μια βαριά τσάντα  με βιβλία, ένα απλό laptop (φορητό υπολογιστή).Επιπλέον, μάθημα για αυτούς  θα ήταν πιο ευχάριστο στις πλέον πιο φωτεινές και μοντέρνες αίθουσες.
Το πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας θα έχει λυθεί αφού, στις σκεπές θα υπάρχουν ηλιακοί συσσωρευτές.
Ίσως, όμως, όλα αυτά να μην είναι ακριβώς έτσι, αλλά, οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι θα είναι σίγουρα πιο διαφορετικό απ΄το σημερινό.