Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012


Το Facebook
δεν είναι πάντα ακίνδυνο!

Κίνδυνοι και τρόποι προστασίας


Γράφουν:
Ευγενία Ανδρεοπούλου-
Στέλλα Κυραμά
 Βάσω Χαλιαμπάλια


Η κοινωνική δικτύωση , γνωστή και ως facebook είναι δημοφιλής ιδιαίτερα στις ηλικίες 11-20 ετών . Το Facebook ισχυρίζεται ότι έχει 400 εκατομμύρια χρήστες.
Είναι καλά προστατευμένοι όμως όλοι αυτοί οι χρήστες από τους κινδύνους του Internet; Είναι καλά προστατευμένοι από τα αδιάκριτα μάτια, τους απατεώνες, και από ανεπιθύμητους διαφημιστές;



            Τα απόρρητά σας μπορεί να διατρέχουν  πολύ μεγάλο κίνδυνο και να παραβιάζονται,  όταν συνδέεστε επάνω στο Facebook λόγω κακής ασφάλειας ή της προσπάθειας  μάρκετινγκ από την εταιρία. 
Η μυστικότητα δεν είναι εγγυημένη!

Πριν δώσει κανείς  τα πραγματικά του στοιχεία από ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ιστορικό, μέχρι και κινητό τηλέφωνο στο Facebook θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Facebook δεν εγγυάται τη μυστικότητα του.

Συγκεκριμένα το Facebook δεν είναι αρμόδιο για την καταστρατήγηση οποιονδήποτε ρυθμίσεων απορρήτου  ή μέτρων ασφαλείας που εμπεριέχονται στον ιστοχώρο. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας hacker κλέψει τα προσωπικά σας δεδομένα μέσα από το Facebook, αυτό δε φέρει καμία ευθύνη ούτε μπορεί να κατηγορηθεί για τα μέτρα ασφαλείας του.

Είναι τρομερά δύσκολο να διαγράψεις το προφίλ σου στο Facebook.

 Το Facebook σε έχει ήδη βρει! Ακόμα και αν ο λογαριασμός απενεργοποιηθεί, οι πληροφορίες παραμένουν διαθέσιμες στους εξυπηρετητές του Facebook επ’ αόριστον, με τη δικαιολογία ότι εάν ο χρήστης αλλάξει γνώμη δε χρειάζεται να ξανακάνει την όλη διαδικασία από την αρχή. Θέλοντας και μη το facebook σε έχει ‘παγιδεύσει’.

                     ΟΙ 5 ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Ο Joan Goodchild, αρχισυντάκτης της  CSO τόνισε τους πέντε κινδύνους που εξηγούν γιατί το Facebook και οι ίδιοι οι χρήστες εκθέτουν σημαντικές πληροφορίες σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν:
  1. 1.    Τα στοιχεία σας μοιράζονται με τρίτους
  2. 2.    Η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και οι ρυθμίσεις           επανέρχονται σε λιγότερο ασφαλή προεπιλεγμένη λειτουργία μετά    από κάθε σύνδεσή σας με το Facebook


  1. 3.    Οι διαφημίσεις του μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό
  2. 4.    Οι πραγματικοί φίλοι σας εν αγνοία σας, σας κάνουν ευάλωτους
  3. 5.    Απατεώνες δημιουργούν ψευδή προφίλ

Χιλιάδες νέοι και νέες «σερφάρουν» καθημερινά σε αυτό, επικοινωνούν με φίλους και μαθαίνουν νέα μέσω του συγκεκριμένου ιστότοπου. Το... τίμημα του σύγχρονου, άμεσου τρόπου επικοινωνίας είναι ότι τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη περνούν στην ιστοσελίδα Facebook. «Με την αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας, τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη είναι στη διάθεση της εταιρείας που τη διαχειρίζεται. Μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει, να τα χρησιμοποιήσει όπως εκείνη νομίζει». Που σημαίνει πως ακόμα και τα παιχνίδια  του facebook αποτελούν ακόμα ένα κίνδυνο!

            Συνοψίζοντας , η χρήση του facebook έχει αρκετά οφέλη αλλά και αρκετούς κινδύνους. Γι’αυτό πρέπει να το χρησιμοποιούμε αλλά με φειδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου