Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012


 ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας στη Γερμανία

Υλοποιεί πρόγραμμα για τους ζωγράφους της «Σχολής του Μονάχου»

Ήταν μια πραγματική εμπειρία η εκδρομή των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Λάρισας στο Βερολίνο της Γερμανίας. Και ήταν η πρώτη εκδρομή που πραγματοποίησε ποτέ το Σχολείο στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα τριάντα μαθητές του Σχολείου πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα πενθήμερη εκδρομή στη γερμανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο πολιτιστικού Προγράμματος που υλοποιεί το Σχολείο με θέμα τους έλληνες ζωγράφους του ρεύματος του ακαδημαϊκού ρεαλισμού  της περιόδου 1830 - 1900.
 Όπως είναι γνωστό η Σχολή του Μονάχου, ή αλλιώς ακαδημαϊκός ρεαλισμός, αποτελεί το πλέον σημαντικό εικαστικό κίνημα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, με έντονες επιρροές από την ομώνυμη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Η δημιουργία της ρομαντικής Σχολής του Μονάχου οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ιδιαίτερους δεσμούς που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βαυαρία στα χρόνια του Όθωνα. Εκείνη την εποχή, με την ενθάρρυνση και συνδρομή του ελληνικού Κράτους, πολλοί έλληνες καλλιτέχνες πήγαν στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου για να σπουδάσουν εικαστικές τέχνες, και κυρίως ζωγραφική. Αρκετοί από αυτούς επέστρεψαν αργότερα στην Ελλάδα για να διδάξουν στην Σχολή των Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) της Αθήνας.
Μέσα από το ταξίδι αυτό, οι μαθητές επισκέφθηκαν μουσεία και έκαναν έρευνα με σκοπό να μάθουν και να εκπονήσουν εργασία για το σημαντικό αυτό κίνημα.
Με την ευκαιρία, οι μαθητές επισκέφθηκαν το διάσημο Μουσείο της Περγάμου με τις ελληνικές αρχαιότητες, την παλαιά Πινακοθήκη με έργα γνωστών ευρωπαίων ζωγράφων του 19ου αιώνα, το Γερμανικό Κοινοβούλιο, το τείχος του Βερολίνου, αλλά και τον ζωολογικό του κήπο, έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως.
Επικεφαλής της ομάδας των μαθητών ήταν η καθηγήτρια γερμανικών και υπεύθυνη του προγράμματος κα Βαρβάρα Ζησοπούλου, και οι καθηγητές Σταυρούλα Αθαναηλίδου, Σαλτής Μωϋσής και Θάλεια Κολοκοτρώνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου